Ze verdienen een monument

Brigade Piron, Commando's, SAS, Fuseliers enz.

Moderators: Exjager, piot1940, Bram1940

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Paddy
Berichten: 7570
Lid geworden op: 28 mei 2011 10:25
Locatie: Dendermonde, Idiot Trench
Contacteer:

Ze verdienen een monument

Bericht door Paddy » 03 jun 2011 09:25

Geplaatst: 02 Mei 2010 13:15

Ze verdienen een monument

* maandag 07 september 2009
* Auteur: jedr

SINT-NIKLAAS - Het zijn bijzondere dagen voor Aimé Dehaen, Petrus Heirman en Louis Cockelbergh uit Sint-Niklaas. Zij zijn de drie enige Sint-Niklazenaars die tijdens de oorlog deel uitmaakten van de roemrijke Brigade Piron die nog in leven zijn. Hun brigade heeft nu een monument gekregen in Sint-Niklaas. Het was een legendarisch Belgisch korps dat deelnam aan de bevrijding van België, Frankrijk en Nederland.
In totaal waren er een dertigtal mannen uit Sint-Niklaas lid van de Brigade Piron. Het monument voor de Britse bevrijders van Sint-Niklaas, waar de Brigade Piron deel van uitmaakte, staat op het Hendrik Heymanplein. Vlakbij, aan het kruispunt van de Kokkelbeekstraat en de Parklaan staat het monument voor de Britse bevrijders van de stad. Dat is bijzonder symbolisch, want het was op deze plaats dat de eerste bevrijders het stadscentrum van Sint-Niklaas binnen kwamen. De Brigade Piron nam in 1944 en 1945 volop deel aan de bevrijding van België, Frankrijk en Nederland. De oudstrijders herinneren zich dat de bevrijding van Nederland een bijzonder zware klus was. België was al bevrijd en de leden van de brigade waren toen al gevierd in Brussel. Een gedeelte van de Brigade Piron verbleef overigens een paar maanden in de kazerne van Sint-Niklaas, wat de binding nog hechter maakt. Het monument is een initiatief van het stadsbestuur van Sint-Niklaas en de Wase Vriendenkring Brigade Piron. Die wil op deze manier ondermeer het aandeel van de Belgische soldaten in het offensief van de Geallieerden om Europa te bevrijden onderstrepen. De Brigade Piron, officieel heet die de Belgische Eerste Infanteriebrigade, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog opgericht in het Verenigd Koninkrijk. Jean-Baptiste Piron voerde het bevel. Hij stond zelf dan weer onder het commando van de Britse Zesde Luchtlandingsdivisie van het Canadese Eerste Leger. Op 28 augustus 1944 kwam daar verandering in. Vanaf dan viel de brigade onder de Briste 49ste Divisie van het Britse Tweede Leger. De Brigader Piron bestond uit ruim 2200 gevluchte Belgische en Luxemburgse soldaten en werd opgeleid in Tenby, Wales. Ze was er niet bij tijdens de landing in Normandië, maar landde op 7 augustus 1944 in Arromanches en Courseulles-sur-Mer. Een paar weken later slaagde de Brigade Piron erin Cabourg, Deauville, Trouville-sur-Mer en Honfleur te bevrijden. Op 3 september 1944 kwamen de soldaten van Jean-Baptiste Piron bij Rongy de Belgische grens over en konden een dag later Brussel bevrijden. Dat werd beloofd met een paar dagen vakantie om de familie te bezoeken. Daarna werden ze meteen weer met de realiteit van de oorlog geconfronteerd en namen ze deel aan de veldtocht in Nederland, waarbij ze op Walcheren en in de Betuwe terecht kwamen. De Brigade Piron werd na de oorlog gekazerneerd in Siegen en Lüdenscheid. De naam ervan veranderde in het Bataljon Bevrijding, die nu gekazerneerd is in Leopoldsburg.

Bron,http://www.nieuwsblad.be/article/detail ... 68548_2009

Een van eerste Belgen tijdens landing in Normandië bezat bijna twintig onderscheidingen
Oorlogsheld Eduard Badts (87) overleden

* woensdag 22 april 2009
* Auteur: Wim Dehandschutter

Oorlogsheld Eduard Badts uit Sint-Niklaas is op 87-jarige leeftijd overleden. Hij was een van de eerste parachutisten in het Belgisch leger en was ook een van de eerste landgenoten tijdens de landing in Normandië.
Met bijna twintig onderscheidingen mag Eduard Badts gerust een oorlogsheld worden genoemd. Voor zijn verdiensten in de Tweede Wereldoorlog liet generaal De Gaulle hem tot kapitein slaan, werd hij op Buckingham Palace in Londen ontvangen en werd hij benoemd tot ridder in de Kroonorde.

Eduard Badts was op 16 mei 1940 nog maar drie dagen getrouwd, toen hij zijn (zwangere) vrouw Margareta moest achterlaten om ten strijde te trekken tegen nazi-Duitsland. Ver weg van huis, waar Margareta eenzaam beviel van hun zoon Karel, werd hij een van de eerste twintig Belgische paracommando's.

Een andere mijlpaal: in de zomer van 1944 zette kleine Badts - zo genoemd om zijn gestalte - als een van de eerste Belgen voet aan wal op Franse bodem. Tijdens de slag om Normandië redde hij heel wat mensenlevens, terwijl hij zelf bijna de dood in de ogen zag. Op 26 augustus 1944 werd hij door een Duitse mortierscherf getroffen aan de rechterschouder en bovenarm.

Een kompaan, die hem wilde redden, werd door het hoofd geschoten en bekocht zijn heldendaad met het leven. Elk jaar nog, tot ver na zijn tachtigste, trok Badts naar Foulbec om bloemen te leggen op het graf van de amper negentien jaar geworden Mosu. Zelf hield hij aan het incident in Foulbec een verlamming aan de arm over.

Vijf jaar na zijn vertrek uit België kon Eduard Badts eindelijk zijn zoon Karel in de armen sluiten. Samen met zijn vrouw zou hij nog een zoon, Freddy, en een dochter, Rita, krijgen. Na de oorlog werd de Waaslander parkwachter in Sint-Niklaas. In die stad werd hij ook uitgeroepen tot ereburger.

Badts, die de jongste tien jaar bij zijn dochter Rita en schoonzoon Marcel inwoonde in Elversele, wordt zaterdag om 11.15 uur begraven in de Sint-Jozefkerk in de Sint-Niklase wijk Tereken. De oorlog kreeg hem niet klein, kanker wel.

Bron,http://www.nieuwsblad.be/article/detail ... d=6S29AHN4
Greetings from a Little Gallant Belgian
Patrick De Wolf
Militaria-Ruilbeurs Hangar 42 Dendermonde,http://www.facebook.com/Hangar42Militaria
There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".

Gebruikersavatar
Paddy
Berichten: 7570
Lid geworden op: 28 mei 2011 10:25
Locatie: Dendermonde, Idiot Trench
Contacteer:

Re: Ze verdienen een monument

Bericht door Paddy » 03 jun 2011 09:25

Antoon schreef:Hey,Ik heb Badtske goed gekend een hele lieve man.
Ben tevens met hem op de plaats geweest waar zijn vriend hem het leven redde. Badtske was een monument !

Kris Michiels
Greetings from a Little Gallant Belgian
Patrick De Wolf
Militaria-Ruilbeurs Hangar 42 Dendermonde,http://www.facebook.com/Hangar42Militaria
There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".

RAY
Berichten: 4
Lid geworden op: 24 nov 2012 16:06

Re: Ze verdienen een monument

Bericht door RAY » 16 okt 2013 13:44

Aan Paddy uw bericht van 07/09/2009 ( ref. Nieuwsblad ) ' een dertigtal mannen uit Sint-Niklaas ' eind 1944 waren het reeds een honderdtal !

Plaats reactie

Terug naar “Belgian Forces in the United Kingdom 1940-45”