3de en 6de jagers te voet, gasaanval doorstaan

De geschiedenis van het Belgische leger in de periode 1914-1918.

Moderators: Exjager, piot1940, Bram1940

Plaats reactie
Anja H
Berichten: 2
Lid geworden op: 19 aug 2017 13:39

3de en 6de jagers te voet, gasaanval doorstaan

Bericht door Anja H » 19 aug 2017 13:51

Beste,

Een oudoom maakte deel uit van de 3de en 6de jagers te voet.

In onze familie wordt verteld dat hij tijdens de bombardementen op Ieper tijdens WOI “van de gas gepakt” werd. Hij is in 1920 overleden.

Zijn militair dossier is jammer genoeg niet volledig, maar we weten wel dat hij deel uitgemaakt heeft van het 3de en het 6de regiment jagers te voet. De volgende data worden vermeld:
Vanaf 31/01/1915 volgde hij een opleiding in het CI (Centre d’instruction) te Cherbourg
Vervolgens maakte hij deel uit van 04/06/1915 tot 22/12/1915 van het 3de jagers te voet aan het front en nadien van 23/12/1915 tot 31/01/1919 van het 6de jagers te voet aan het front.

Uit opzoekingen op jullie forum weet ik dat de verwijzingen naar het 3de en het 6de regiment jagers te voet door elkaar gebruikt worden. Blijkbaar bestonden de 6de jagers te voet niet lang en is er daar veel onduidelijkheid over.

Mijn vraag: Welke gasaanval hebben de 3de (en 6de) jagers te voet doorstaan? Hebben zij deelgenomen aan de slag om Passendale?

Hartelijk dank voor de hulp!

Carolus
Berichten: 89
Lid geworden op: 28 mar 2015 14:15
Locatie: West-Vlaanderen

Re: 3de en 6de jagers te voet, gasaanval doorstaan

Bericht door Carolus » 19 aug 2017 19:00

Hallo,

Hopelijk geeft de volgende informatie wat meer duidelijkheid.

Tijdens de oorlog werden de Belgische vluchtelingen in Frankrijk opgeroepen om soldaat te zijn. Dit gebeurde echter voor het eerst na het uitvaardigen van de besluitwet van 01/03/1915. Uw oudoom kan dus niet tot deze categorie behoord hebben.
In september werd wel de klasse 1914 ( mannen geboren in 1894) opgeroepen en naar de in allerijl opgerichte opleidingskampen in Frankrijk gestuurd. De mannen die aangeduid waren voor regimenten van de 5e legerdivisie, waaronder het 3e Jagers te Voet, werden naar de opleidingskampen van deze divisie gestuurd. Die kampen bevonden zich in Querqueville, Octeville en Carteret in Bretagne. De eerste twee lagen dicht bij Cherbourg.
In die opleidingscentra werden, naast de mannen van de klasse 1914, ook de duizenden mannen opgeleid die zich hadden gemeld als vrijwilliger bij het uitbreken van de oorlog.
Uw familielid was dus waarschijnlijk een soldaat van de klasse 1914 of een oorlogsvrijwilliger die opgeleid werd in één van die twee kampen.

Problematiek 3e JtV en 6e JtV :
Vóór de oorlog bestond alleen het 3e JtV. Bij de mobilisatie in de zomer van 1914 werden met de opgeroepen soldaten de bestaande regimenten op oorlogssterkte gebracht. Daarna waren er nog voldoende over om naast ieder regiment een tweede regiment op te richten. Men noemt dit het ontdubbelde regiment. Het ontdubbelde regiment van het 3e JtV was het 6e JtV.
Maar tijdens de eerste oorlogsmaanden waren er zoveel verliezen dat die twee regimenten afzonderlijk niet meer operationeel waren. Daarom werden, nog in 1914, de meeste van die ontdubbelde regimenten weer opgedoekt en de soldaten werden overgeplaatst naar het moederregiment. Het 6e JtV werd ontbonden bij aankomst aan de IJzer midden oktober 1914.
Op het ogenblik dat uw familielid, na zijn opleiding, aan het front kwam bestond het 6e JtV dus niet meer.
Einde 1916 waren er echter, door de extra soldaten die aan het front gekomen waren waaronder dus uw familielid, weer voldoende manschappen om de regimenten opnieuw te splitsen. Dan werd ook het 6e JtV terug opgericht. Uw oudoom werd van de 3e JtV, waarbij hij zijn dienst aan het front begonnen was, overgeplaatst naar het nieuw opgerichte 6e JtV en dit waarschijnlijk voor de rest van de oorlog.
Op dit vlak moet er dus geen onduidelijkheid zijn.

Gedurende gans de oorlog werd het front rond Ieper bezet door het Britse leger. Het Belgische front begon maar ten noorden van Ieper en liep van daar, via Diksmuide, richting zee. De slag bij Passendale was onderdeel van een Brits offensief waar de Belgische infanterieregimenten niet aan deelnamen.
Er waren echter bijna dagelijks langs het Belgische front artilleriebeschietingen heen en weer waarbij er ook gasgranaten afgevuurd werden. Uw oudoom kan dus, zoals vele andere Belgische soldaten, het slachtoffer geworden zijn van een dergelijk artilleriebombardement. Het is wel eigenaardig dat er in het legerdossier blijkbaar geen sprake is van een opname in een hospitaal voor verzorging.

Om een antwoord te vinden op de vraag waar het 3e JtV (tot einde 1916) en het 6e JtV (vanaf einde 1916) gevochten hebben raad ik je aan eerst eens de teksten op de site "Een naam in arduin" te lezen. In een volgende fase kan je misschien eens contact opnemen met IFF (kenniscentrum In Flanders Fields ) in Ieper.

Veel succes met je verdere opzoekingen !

Anja H
Berichten: 2
Lid geworden op: 19 aug 2017 13:39

Re: 3de en 6de jagers te voet, gasaanval doorstaan

Bericht door Anja H » 19 aug 2017 19:19

Dag Carolus!!

Hij was geboren in 1896 en we hebben geen idee hoe hij aan het front verzeild geraakt is (opgeroepen of vrijwilliger, geen idee).

Zijn militair dossier is enkel samengesteld uit een paar documenten van het strijdersfonds, waar zijn vader een vergoeding aangevraagd had na het overlijden van de zoon. De samenvattende tabellen met alle regimenten, de verblijven in de infirmerie en de eventuele sancties en dergelijke (die ik wel heb van de vader van mijn stiefvader die als oorlogsvrijwilliger dienst nam in 1915), het eigenlijke militaire dossier dus, zitten er niet in.

"Een naam in Arduin" heb ik gisteren (diagonaal weliswaar) doorgelezen. Ik dacht dat daar weinig info instaat over de jaren 1916-1917 omdat de betrokkene gesneuveld is bij de slag om Beerts-Blote in 1915, maar ik zal het straks nauwgezetter doorlezen. Een prachtig werk trouwens!

De regimentsdagboeken, zijn die eventueel in te zien in het legermuseum in Brussel of bevinden die zich ook in Ieper?

Hartelijk dank voor de info!!

Anja

Carolus
Berichten: 89
Lid geworden op: 28 mar 2015 14:15
Locatie: West-Vlaanderen

Re: 3de en 6de jagers te voet, gasaanval doorstaan

Bericht door Carolus » 19 aug 2017 21:21

Hallo Anja,
De jonge vluchtelingen geboren in 1896 werden inderdaad opgeroepen met de besluitwet van 01/03/1915. Omdat ze dan nog een ganse administratieve procedure en een medische selectie moesten doorlopen begonnen de geschikten pas in de tweede helft van 1915 aan de basisopleiding die meerdere maanden duurde. Uw oudoom kan dus, met de data die je weergaf in je eerste bericht, niet tot deze categorie behoord hebben. Ik denk dat je er mag van uitgaan dat hij zich in 1914, op 18-jarige leeftijd heeft gemeld als oorlogsvrijwilliger.

Zowel in Ieper en in Brussel kan je navragen of ze een volledige of gedeeltelijke regimentsgeschiedenis ( boek geschreven na de oorlog) hebben van het 3e en/of het 6e JtV.
Misschien heeft er zelfs iemand van dit forum iets dat nuttig kan zijn.
In het werk "Belgische regimentsgeschiedenissen over de infanterie tijdens de Eerste Wereldoorlog"
(http://lib.ugent.be/fulltxt/RUG01/001/4 ... 001_AC.pdf) wordt er in elk geval verwezen naar de "Historique du 3e régiment de Chasseurs à Pied".
Je kan misschien ook eens te rade gaan bij de auteur van "Een naam in Arduin"
De oorlogsdagboeken (documenten opgesteld tijdens de oorlog) zal je alleen vinden in het documentatiecentrum van het Legermuseum in Brussel.

Plaats reactie

Terug naar “De Eerste Wereldoorlog”